10 gode råd fra 10 mødre.

Det er en hel ny verden der åbner sig når man bliver forældre. Der er meget nyt man skal lære og en masse nye ting man skal vende sig til og det er let at blive i tvivl om mange ting.

Vi har bedt 10 mødre give deres bedste råd til gravide eller nybagte forældre.

1. Husk dig selv

Det er verdens hårdeste job. Sørg for at få sovet når baby sover. Find tid til dig selv og til at gøre noget godt for dig selv. Det vil give dig mere overskud og det gavner både dig og baby. Glem vasketøjet og det pæne rene hjem - det er ok at være doven ind i mellem.

2. Brug folk omkring dig

Husk at bruge faren, dine veninder, din familie eller hvem du nu har omkring dig. Giv baby til faren og få tid til at sove og være dig selv. Hvis det er svært mens barnet er til stede så send far ud og gå en tur med barnevognen måske bare ½ time om dagen. Vær ikke bange for at fortælle manden, veninderne eller familien at du er ved at kaste op over mængden af bleer, vasketøj og søvnmangel.

3. Spis det du har lyst til så længe du ammer

Spis hvad du har lyst til så længe du ammer men vær opmærksom på om det påvirker baby. Prøv dig frem. Mange børn reagerer på krydderier, chokolade eller syrlige madvarer som f.eks. citrusfrugter, men det er ikke alle. Der er ingen faste regler så du er nødt til at prøve dig frem og lære dit barn at kende.

4. De fleste børn får rød numse

Kog klude eller stofbleer og lad dem køle af og læg et stykke af dem i bleen. Det siges at vand healer og det virker for mange. Brug hårtørrer til at tørre babys numse. Der er forskellige gode råd. Prøv dig frem om det virker for dig når din baby får rød numse.

5. Lyt til gode råd, men sorter i dem

Når du bliver forældre har alle mennesker gode råd til hvordan du skal gøre, hvad der er godt og dårligt og hvordan man er en god forældre. Lyt til folks råd og sorter i dem. Som forældre kender man sit barn bedst. Følg din mavefornemmelse. Ring hellere til lægen en gang for meget end for lidt. Der er forskellige gode råd. Prøv dig frem om det virker for dig.

6. Spørg om hjælp

Du kan søge hjælp mange steder. Google er generelt et dårligt valg fordi kvaliteten af den information man finder svinger meget. Hvis du alligevel bruger google så være meget kritisk overfor dine kilder. Spørg eventuelt din sundhedsplejerske eller hvis det drejer sig om dit barns helbred på nogen måde, så brug din læge eller akuttelefonen/1813.

Mange fysiske butikker tilbyder gratis rådgivning vedrørende f.eks. hvordan din autostol sidder rigtigt og hvordan dit barn er spændt rigtig fast. Spørg efter rådgivning f.eks. i Babysam, Ønskebørn eller Kære Børn.

7. Du får et nyt følelses register 

Du bliver sindssyg og det er okay. Du får mange nye følelser og dermed bekymringer. Man kan være tilbøjelig til at gå i panik i starten, da man ikke så godt kender de følelser der følger med rollen som forælder.

Når du ammer, er det hormoner der styrer mælken. De samme hormoner påvirker dit humør og du kan godt opleve humørsvingninger og blive rigtig ked af det over ingenting. Det bliver som regel bedre over tid men så længe du ammer vil det påvirke dig.

Mange møder føler sig utilstrækkelig. Det skal du ikke være bange for. Det er helt normalt og noget de fleste mødre kender til.

8. Tiden går stærkt på godt og ondt

Husk at nyde at du har en baby. Tiden går så stærkt og før du ved af det er dit barn ikke så lille mere. Alle de ting som du tænker varer for evigt, går over igen. Det kan også føles uoverskueligt med bleer, amning og en skrigende unge men husk tiden går stærkt og det er det hele værd.

9. Alting tager længere tid 

Husk at alting tager længere tid. Hvis du skal nå noget så start i ekstra god tid og indstil dig på at du alligevel kan komme for sent hvis baby lige pludselig skal have mad eller skiftes. Sørg for at have så meget klar på forhånd som det er muligt. Få pakket pusletasken med de ting der skal være i og sæt de ting frem som du ellers skal have med.

10. Sørg for at have de ting du skal bruge 

Lav dit eget system i pusletasken så du ved hvor alting er og at du har det hele med. Husk altid at have en bluse eller T-shirt i pusletasken til dig selv. Husk ekstra ammeindlæg. Hav rigeligt med bleer med. Husk man kan ikke få for mange stofbleer. De tjener et utal af formål.

 Skrevet af: Kristian Osbæck